Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Συζικές σχέσεις και πεθερές...!!!


Σχέσεις αγάπης ή μίσους; Αλληλοϋποστήριξης ή αναγκαστικής συμβίωσης; Πεθερές και νύφες ισορροπούν συνήθως συναισθηματικά σε ένα λεπτό σκοινί.
H αιτία για τα περισσότερα προβλήματα είναι οι διαφορές που παρουσιάζουν οι οικογένειες μεταξύ τους όσον αφορά τις αξίες, τον τρόπο ανατροφής και τις καθημερινές τους πρακτικές. Κάθε οικογένεια έχει το δικό της εσωτερικό κώδικα, ξεκινώντας από τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού και φτάνοντας μέχρι την ανατροφή των παιδιών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διενέξεις, όταν αυτοί οι κώδικες δεν συμπίπτουν.
Από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι η κριτική που ασκούν τα πεθερικά προς τη νύφη . Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα όρια πρέπει να μπαίνουν από την αρχή και οι σχέσεις να ξεκαθαρίζονται όσο πιο νωρίς γίνεται γιατί, αν υιοθετήσετε μια παθητική στάση, αργότερα θα νιώσετε ότι καταπιέζεστε και ότι οι άλλοι επεμβαίνουν στη ζωή σας χωρίς εσείς να μπορείτε να το αποτρέψετε. ΄Ο,τι και αν συμβαίνει, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε γονείς και πεθερικά είναι να δημιουργήσετε ένα κοινό μέτωπο με το σύζυγό σας. Για σοβαρά θέματα, αφήστε το σύντροφό σας να συζητά με τους γονείς του. Εκείνος τους ξέρει καλύτερα, γνωρίζει πώς να τους χειριστεί και σίγουρα είναι ευκολότερο και για εκείνους να δεχτούν κάποιες αποφάσεις σας, αν ανακοινωθούν από το γιο τους. 

Η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ του άντρα και της γυναίκας μέσα σε ένα ζευγάρι επηρεάζεται από την ποιότητα της σχέσης που υπάρχει μεταξύ του άνδρα και της μητέρας του.
Στις παραδοσιακές οικογένειες η πρώτη επαφή των αγοριών με το γυναικείο κόσμο είναι η μητέρα τους. Την παρακολουθούν, επηρεάζονται από αυτήν και γενικά η ανατροφή που τους δίνει αποτελούν τα θεμέλια της μελλοντικής τους προσωπικότητας.
Η μητέρα που θα δείξει στο παιδί της το πως θα σέβεται τους άλλους, είναι εκείνη που θα του δώσει τα πρώτα μαθήματα ευγένειας και κοινωνικής μόρφωσης είτε ενεργά είτε δίνοντας παράδειγμα με τη δική της συμπεριφορά προς το παιδί της το οποίο συνεχώς την παρακολουθεί.
Μια μητέρα που δείχνει αγάπη και στοργή προς το παιδί της, μια μητέρα που με το παράδειγμα της διδάσκει το παιδί της την κατανόηση και το σεβασμό προς τους άλλους επηρεάζει και τις μελλοντικές του σχέσεις στην κοινωνία.
Εάν οι άνδρες έχουν τόσο δυνατή σχέση που να δηλώνουν ότι ο καλύτερός τους φίλος είναι η μητέρα τους και ότι απολαμβάνουν ιδιαίτερα να ξοδεύουν χρόνο μαζί της, τότε οι γυναίκες τους δηλώνουν μειωμένη εκτίμηση για αυτούς. 
Στην πλειοψηφία οι πεθερές είναι αυτές που ζηλεύουν τις νύφες τους και θέλουν να κουμαντάρουν το γιο τους ακόμα....την νύφη δεν την αγαπούν...
το πρόβλημα για μένα δεν είναι η πεθερά αλλά ο σύζυγος....όλα εξαρτώνται από αυτόν και την σχέση που έχει με την μάνα του και την γυναίκα του....πρέπει να ξέρει οτι η γυναίκα της ζωής του δεν είναι πια η μάνα του αλλά η γυναίκα του.....και να προσπαθεί πάντα να κρατάει τα νερά ήσυχα...
Κάθε γυναίκα βιώνει αυτή τη σχέση είτε ως απλά η κοπέλα του γιού –χωρίς να την κάνει πιο ανώδυνη- είτε ως η επίσημη αγαπημένη και κατ’ επέκταση νύφη! Όπως και να το κάνουμε η μητέρα για έναν άντρα είναι η πρώτη και για αρκετό καιρό η μόνη γυναίκα στη ζωή του και περνώντας τα χρόνια υποσυνείδητα γίνεται επιδίωξή της να παραμείνει έτσι. Καμία δεν είναι αρκετά καλή για το γιο της. Καμία δε μπορεί να τον αγαπήσει και να τον φροντίσει όπως εκείνη όλα αυτά τα χρόνια!
Σχέση ανταγωνιστική, θυελλώδης, πολυεπίπεδη! Και ο άντρας στη μέση! Να πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο και γυναίκα! Αφ’ ενός η μαμά, μια γυναίκα που αγαπάει χωρίς όρια και τα δικά της θέλω ταυτίζονται με εκείνα του παιδιού και αφ’ ετέρου η σύντροφός, μια γυναίκα που μπορεί να αγαπήσει χωρίς όρια, αλλά με τα δικά της θέλω, όρια και επιθυμίες! Η μεν προσπαθεί να διατηρήσει την ήδη υπάρχουσα σχέση ‘‘διώχνοντας’’ κάθε εμπόδιο, ενώ η δε να χτίσει σε γερά θεμέλια τη νέα της σχέση ελπίζοντας να κρατήσει για πάντα!
Πρέπει απλά και οι δύο πλευρές να κατανοήσουν τους ρόλους και τα όριά τους. Δεν μπαίνεις στη ζωή τους για να χαλάσεις καμία σχέση! Μπαίνεις για να δημιουργήσεις μια επιπλέον!
Και σίγουρα όταν αγαπάς το παιδί σου δε μπορείς παρά να αγαπήσεις και την επιλογή του! Πόσο μάλλον μια επιλογή που τον κάνει ευτυχισμένο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: